Парни бани

Парни бани, това са помещения където парата се произвежда от парогенератор.Несравним е ефектът на парната баня върху човешкото тяло. Няколко минути престой в парата водят до засилване на кръвообращението и тонизиране на мускулите, изчистване на организма от натрупаните токсини и повишаване на съпротивителните сили на тялото.
За разлика от сауната, в която климата е горещ и сух, при парната баня температурата е много по-ниска и достига на въздуха достига до около 40 – 50°С., а влажността на въздуха е 100%.Това спомага за по-лесната поносимост и не натоварва сърцето и тялото.

Парни бани

 

Ползата от оздравителната сила на парата за успокояване на телата се практикува от хиляди години. Повишаването на температурата на тялото в парната баня спомага за стимулиране на имунната система, за хора с високо кръвно и сърдечни проблеми, за които е препоръчително „влажното“ пречистване. Парната баня има различни лечебни качества както за кожата, така и за дихателните пътища. Тя е подходящ начин за релаксиране и отмора, както и след активни спортни занимания, така и просто след тежък и напрегнат ден. При такава процедура се подобрява снабдяването на тъканите с кислород, което влияе благоприятно на мускулния тонус и придава еластичност на кожата.

Много лекари смятат, че загряването е от голяма полза и прилагат парни бани за лечение на редица заболявания, например артрит, остри респираторни заболявания, пневмонии, бронхити и др. Горещия влажен въздух стимулира дишането. Той действа благоприятно на гърлото, на лигавицата на носа, подобрява циркулацията на въздуха в белодробните алвеоли.

  • Парни бани се използват при процедури за отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Парата отваря и почиства порите на кожата. Дори при леки мускулни травми има лечебен ефект.
  • Парната баня се препоръчва горещо и като предшественик на антицелутните масажи, като повишава няколко пъти тяхната ефективност.

Тя е по-лека за сърдечната област, тъй като температурата в нея не превишава 500С. Отстраняват се мъртвите клетки и мазнините, както и тапичките, запушващи отревстията на мастните жлези. Чрез парната баня се разнасят и уплътненията, останали след евентуални възпалителни процеси. Особено подходяща е парната баня за мазна и груба кожа, при акне с комедони и бели точки. В много по-редки случаи се налага да се прави парна баня при суха кожа. В парната баня също можете да изберете предпочитания от Вас вариант за аромато-терапия.

След ползване на парни бани кожата става чиста, гладка и се поддава по-лесно на останалите козметични процедури,като почистване и масаж. Добре е да престоите поне 20 минути в помещение със стайна температура, преди да излезете на открито.