Вода и хидротерапия, както знаете тя е разновидност на физиотерапията.

Фактори при водолечението са температурният, механичният (воден масаж) и химичният (водата съдържа лечебни минерали, може да бъде смесена и с различни масла, билки и лекарствени вещества).

Хидротерапията няма странични ефекти, а положителните страни от водните процедури проличават още по време на самата хидротерапия. Водните лечебни процедури имат и т.нар. последващо въздействие – положителният ефект от тях е дълготраен.

Именно водата е носител на връзката между живото и неживото, а клетките ни “плуват” в нея, придобивайки оттам не само информация, но и продукти за жизнената си дейност. Ако клетката изсъхне, тя умира, подобно на растението, оставено без вода. Всички най-важни жизнени процеси по един или друг начин са свързани с водата

вода

Обичайните форми на хидротерапия включват:

Басейни, джакузита и горещи вани

• Басейни и тангенторни вани – Физиотерапевтите и специалистите по рехабилитация могат да предпишат упражнения под вода в басейн като метод с меко въздействие за възстановяване на мускулната сила при пострадали пациенти. Способността за задържане на повърхността на водата, която се тренира при потапянето в басейна, също помага при облекчаване на болката при състояния като артрит, както и за подобряване на изометричната сила и обхвата на движение при пациенти с остеоартрит (артроза).

Вани – Хладката вода се предписва за намаляване на високата температура. Освен това ваните са една от най-старите форми за релаксираща терапия. Ароматерапевтите често препоръчват добавянето на етерично масло от лавандула в топла или гореща вана, за да спомогне за релаксацията и намаляването на стреса.

• Душове – Те често се препоръчват за стимулиране на кръвообръщението. Водните струи се използват също за масажиране на възпалени мускули. В допълнение, хидротерапията с душове изглежда е за предпочитане пред водолечението с потапяне при лечението на изгаряния.

• Лечение с пара и саунаПарните бани и сауните се препоръчват за отваряне на порите на кожата и изчистване на тялото от токсини. Инхалациите с пара се предписват за лечение на респираторни инфекции. Прибавянето на растения към парната баня увеличава терапевтичните й свойства.