Контраст от температури – Sanus Pro Аqua – здраве чрез вода


Контраст в затоплянето и охлаждането на тялото е една от основните процедури в СПА центровете. То следва загряващите процедури в сауната или парната кабина. Редуването на топли и студени процедури води до подобряване кръвообращението, засилване на имунитета и заздравяване кожата.
В СПА центровете има няколко основни охлаждащи съоръжения, като те се различават според температурния си диапазон:

  • кнайп пътеки
  • ледени стаи
  • шокови басейни
  • контрастни душове

Контраст
Контрастните процедури са изключително полезни с това, че помагат на организма да се освободи от токсините, да се закали и подсили имунитета, като повишава устойчивостта на човек към различните вируси и простудни заболявания.

Освен това контраст с обливането с топла и студена вода или прехода от топлина към лед оказва благоприятен ефект и върху състоянието на нервната система, подобрява качеството на съня, повишава физическия тонус, помага да се поддържа в нормални граници кръвното налягане, благоприятства също и за правилното протичане на обмена на веществата в тялото.

Тайната на тези забележителни процедури се състои в редуващото се разширяване и свиване на съдовете, както на кожата, така и на вътрешните органи, което е пряк резултат от въздействието на топлата и студената вода (температура). Благодарение на това, организмът ще свикне бързо да се адаптира към силната топлина и студ и в околната среда, а това означава, че няма да се стресира от резките промени в климата и различните метеорологични условия. Заедно с това се повишава имунитета, укрепват дихателната и сърдечно-съдовата системи. Стимулира също и обменните процеси в организма, в резултат на което пък се изгарят излишните мазнини.

 

Добре е при прилагането на контрастните процедури да се има предвид здравословното състояние в момента. Колкото по-слаб е организмът – при малки деца или хора в напреднала възраст, с хронични или сърдечно-съдови заболявания и др. – толкова по-малка трябва да е температурната разлика и по-плавен да е преходът между загряващата и охлаждащата процедури . В тези случаи е нужна предварителна консултация с лекар, дори състоянието в момента да е стабилно.

При физически здравите възрастни практически няма противопопазания за ползване на контрастни процедури; единствената препоръка е температурната разлика и продължителността на въздействието да се увеличават постепенно.