Кнайп пътеки

Кнайп пътеки – представлява СПА съоръжение от последователно редуващи се плитки вани, пълни със студена и гореща вода.

Може да бъде във вид на кръг или в права линия в зависимост от интериора и нуждите на конкретния СПА център.
Обикновено подът на кнайп пътеката е покрит с обли речни камъни за масажиране на стъпалата
В резултат на контраста на студената и топла вода се получава разширяване на кръвоносните съдове на долните крайници, което подобрява масажиращият ефект на речните камъни.

кнайп пътеки
Контрастните процедури са изключително полезни с това, че помагат на организма да се освободи от токсините, да се закали и подсили имунитета, като повишава устойчивостта на човек към различните вируси и простудни заболявания.

Освен това ходенето в кнайп пътеки пълни с редуваща се топла и студена вода, топла и студена вода или прехода от топлина към лед оказва благоприятен ефект и върху състоянието на нервната система, подобрява качеството на съня, повишава физическия тонус, помага да се поддържа в нормални граници кръвното налягане, благоприятства също и за правилното протичане на обмена на веществата в тялото.

Тайната на тези забележителни процедури се състои в редуващото се разширяване и свиване на съдовете, както на кожата, така и на вътрешните органи, което е пряк резултат от въздействието на топлата и студената вода (температура).

Благодарение на това, организмът ще свикне бързо да се адаптира към силната топлина и студ и в околната среда, а това означава, че няма да се стресира от резките промени в климата и различните метеорологични условия.

Заедно с това се повишава имунитета, укрепват дихателната и сърдечно-съдовата системи.

Стимулира също и обменните процеси в организма, в резултат на което пък се изгарят излишните мазнини.

Немският свещеник Себастиан Кнайп е считан за важна личност в съвременната хидротерапия и натуропатия.

Макар и без официално медицинско образование, той бил любознателен, наблюдателен и здравомислещ; уважавал и често се съветвал с лекарите.

Според него най-доброто лекарство било това, което е най-просто и достъпно: прясната вода, чистият свеж въздух, простата, здрава храна, практичното облекло, позволяващо на тялото да диша.

Неговото мото било: „Което лекува болестта, може и да съхрани здравето“.

И като първо сред средствата за укрепване на тялото посочва ходенето бос – вкъщи и навън, по мократа трева, в студените ручеи.