Ледени стаи

Ледени стаи – те са предназначени за охлаждаща процедура след затоплянето на организма в сауната или парната кабина.

Стаята има индивидуален дизайн според концепцията на СПА центъра. Обикновено облицовката е от естествен или изкуствен камък, или стъклокерамика.


Ледът за ледени стаи се произвежда от ледогенератор под формата на кубчета които се събира в съд подобен на фонтан или курна.


Използва се за обтриване на тялото или на отделни зони от него.

Чрез охлаждащите процедури се подобрява кръвообращението и се засилва имунната система на организма.

ледени стаи

Има мощен освежаващ и енергизиращ ефект както върху тялото, така и върху психиката – но, за разлика от вземането на леден душ или потапянето в шоковия басейн, не носи съществени рискове за здравето.

Температурата на въздуха се поддържа постоянна, като обикновено се задава в интервала между 0 и -18 °C. Снегът се получава от специално устройство, като често има възможност за избор между различни форми на „снежинките“: ледени зрънца или люспици, скреж, обикновен пухкав сняг.

За изграждането на ледени стаи са нужни 2 помещения: стая и техническо, в което се разполага необходимото оборудване: системи за подготовка на водата и въздуха, за охлаждане и вентилация на помещението, генератори за сняг и лед, управление.

Леден фонтан – малки късчета лед се изсипват през красиво оформен накрайник във фонтан, купа или друг вид дизайнерски изработен съд, обикновено монтиран върху постамент или в специална ниша. Ледът се използва за масажиране и втриване в кожата на лицето и тялото след сауна, хамам, парна баня и др.

Обтриването на разгорещената кожа с лед подобрява кръвообращението, активира рецепторите и тонизира нервната система, укрепва кръвоносните съдове, помага за намаляването на отоци. Разширените от предходната термична процедура пори се свиват, кожата се изглажда и става по-здрава и еластична.

При тази процедура контрастът на температурите е много голям, но въздействието е краткотрайно и местно, затова практически няма опасност от преохлаждане или нарушения на сърдечната дейност. Все пак трябва да се имат предвид общите за контрастните процедури противопоказания.

Препоръчва се леденият фонтан да се монтира в отделно помещение, добре климатизирано, с температура около 15 °С. Може да се включи и в обзавеждането на Ледена стая.