Сетива

Сетива и нашето усещане за тях като – допир, зрение, слух и обоняние, съпътстващи ни през ежедневието и живота ни.

Добре е да поглезим нашите  сетива  и те ще ни се отплатят с жизненост и лекота в тялото.

сетива

Сетива и релакс :
  1. При турската баня, чрез въздействието върху сетивата чрез парата и топлината се отворят порите на кожата, за да се отстрани повърхностният слой мъртви клетки и чрез обилното изпотяване да се изхвърлят всички токсини. Процедурата завършва с „пенен” релаксиращ и тонизиращ масаж, последван от контрастен душ.
  2. Арома-билковата баня е разновидност на парната баня, но с по-ниска температура – 35°-40°C и влажност на въздуха между 50 – 60%, което я прави много подходяща за хора, които не могат да издържат на високи температури. Използва се подбран микс от билки, които се поставят в четирите тавички над печката, през която преминава пара и топлина, като по този начин се освобождават съдържащите се в тях полезни вещества.
  3. Сауната е спа помещение с температура на въздуха от 70 до 100 градуса, но с ниска влажност. Влажността на въздуха се регулира от водата, която се налива върху камъните и създава пара. От векове насам при някои народи сауната е място за отдих, релаксация и усамотяване. Тя е известна със своите положителни свойства върху човешкото тяло и е естествен начин за подобряване на имунната система, тонуса и жизнеността на тялото. Не случайно в някои народи сауната е част от дома. Меката и влажна топлина повишава имунитета и може да предотврати разболяване.
  4. Солната стая (солната пещера) е най-модерната процедура в спа и уелнес центъра. Тя е широко разпростанена в Европа, а вече и в България. Халотерапията (сол терапията) влияе върху различни заболявания, подобрява имунитета и повишава тонуса на тялото. Влияе благоприятно върху всички респираторни заболявания на дихателните пътища (хронични астми, бронхит, пневмония, кашлица, синузит, сезонни алергии), както и върху различни кожни заболявания – псориазис, атопичен дерматит, екзема и т.н.
  5. Душ Виши – това е душ, при който множество тoпли и тънки нишкообразни струи падат на Вашето тяло във вид на дъжд. Основни лечебни фактори на душ Виши са: механически и температурни. Налягането,което оказва тези струйки е слабо, но разбивайки се в повърхността на кожата, те образуват зони на повишена ионизация, подпомагайки обмяна на кислород. При механическо раздразнение на неврорецепторите в кожата се подобрява кровоснабдяване, премахва се нервно напряжение.
  6. Кнайп пътека – тя се оформя от отделни ванички с редуваща се топла и студена вода. Бавната разходка между ваничките въздейства стимулиращо върху тялото. Контрастът от температурата на водата подобрява кръвообръщението и стимулира метаболизма,притъпява съществуващи болки и е приятен воден масаж за ходилата като създава чувството за лекота и отмора.
  7. Приключенския душ представлява комбинация от различни по температура и сила на впръсйване водни струи,музика и светлинни ефекти, педизвикваща еуфория на сетивата ни. Различната комбинация на тези компоненти може да Ви пренесе само за миг от обстановката на разведряващ тропически дъжд до екстремното усещане на свежест от полярен дъжд.
  8. Леден фонтан – люспи лед за охлаждане на тялото с обтриване след ползване на сауна, парна баня, турска баня.

И много други и разнообразни процедури, каращи сетивата ни да празнуват.