Звуко и аромо терапия

Звуко и аромо терапия – това е процедура намираща приложение в СПА и релакс центровете като допълва основните начини за релаксиране. Аромати и звуци се използват в сауни, джакузи, контрастен душ и други видове процедури.

Различните аромати и звуци стимулират по различен начин тялото и нервната система, някой от тях имат антисептично действие други помагат за преодоляване на стресови състояния.

Реализирането на система за звуко и аромо терапия се осъществява чрез използват специални изпарители на аромати.

Системата за автоматично подаване на аромати е съставена от две части:

  • табло за управление
  • електронен изпарител на аромати

За по силно релаксиращо въздействие в някои СПА процедури се прилагат и комбинации от холистични методи. Освен музика, при този вид терапия се използват и различни звуци: шум на гора, звука на прибой или песен на птици.
Тези звуци оказват успокоително и възстановително влияние на организма и благоприятстват за пълната му почивка и релаксация.

 

Звуко и аромо терапия

Звуко и аромо терапия се ползва от професионалните аромотерапевти при масаж, подбирайки маслата и музиката в зависимост от здравословното състояние на пациента.

Както знаем, масажът е укрепваща и отпускаща процедура, като целителните ароматни масла попадат чрез кожата в кръвта и в цялото тяло, а чрез мембраните и носа – в мозъка, а това влияе на настроението и емоциите.

Съществуват различни варианти за приемане на етеричните масла – може да се вдишат от флакон, използват се при масаж, но най-разпространен и ефективен се явява аромолампа. А също така много успокояващо и благотворно влияе на психиката има и вана в която са разтворени няколко капки етерични масла.

Има много видове масла които помагат за намаляване на стреса. Към тях се причисляват: бергамон, мента, ела, жасмин, кедър, кориандър, лавандула, лимон, мандарина, роза, розмарин. Аромотерапевтите не смесват едно със друго маслата – защото така те намаляват своята ефективност.