Цветотерапия

Цветотерапия – известна още като хромотерапията,цветна или светлинна терапия.

Системата за цветотерапия се базира на благотворното влияние на определени цветове върху психиката и настроението на човека. По тази причина те често се съчетават с процедури по масаж или релаксация.

Основните цветови ефекти се постигат на базата на LED светодиоди, които се контролират от програмируем модул с дистанционно управление.

Веднъж програмирани, LED осветленията изпълняват последната зададена програма.

Това позволява създаване на определени последователности на светлинните ефекти:

  • избор на един от няколко постоянни цвята
  • промяна на силата на светене
  • програма за бърза и бавна плавна смяна на цветовете
  • програма за бърза и бавна стъпкова смяна на цветовете

цветотерапия

 

Лечебни качества на цветовете според специалистите по цветотерапия:

Червен

Червеният цвят допринася за подобряване на кръвообращението, нормализиране обмяната на веществата и стимулира мозъчната дейност. Ако ви предстои да се захванете с решаването на трудни задачи, които няма начин да бъдат отложени, опитайте да си представите червен цвят, това дава сили. Когато се чувствате уморени и сънливи, оцветете стаята или кабинета с нещо червено.
През зимата, специалистите по цветотерапия препоръчват да се обръщаме за помощ към червения цвят, който съдейства за забавяне и прекратяване на възпалителния процес. Мускулите също са способни да реагират на червения цвят. Той допринася за отпускане на скованите стави.
По своята природа червеният цвят е цвят на възбудата. На него се приписва способността да повишава либидото и сексуалността. Действайки оптимистично, червеният цвят провокира настойчивостта, волята и бодрото разположение на духа.
С червения цвят  не бива да се злоупотребява. Твърде дългото въздействие на червения лъч или просто стоенето в помещение с голямо количество червени предмети може да предизвика вълнение и дори агресия. При повишено кръвно налягане е възможно влошаване на състоянието, а така също и безпричинни изблици на гняв и раздразнение.

Оранжев

От древни времена оранжевото е смятано за „цвят на съзиданието“. Това е по-малко активен цвят от червеното, но за сметка на това действа по-последователно.
В цветотерапията оранжевият цвят се използва при всякакви нарушения в стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочния мехур. При белодробни, сърдечни или ендокринни заболявания, медиците препоръчват у дома да се сложат оранжеви пердета. Това ще има положително въздействие върху организма. На оранжевия цвят се приписва способността да уравновесява хормоналното състояние на организма, например в период на менопауза. Оранжевият цвят влияе благотворно върху потентността.
Като цвят на плодородието, оранжевото помага да се победят умората, тревогата, страхът. Лекува нервните сривове и депресивните състояния, помага на човек инстинктивно да открие правилния път в своите действия и постъпки.
По своите противопоказания оранжевият е близък до червения цвят. Не е желателно на неговото действие да се подлагат лесно възбудими и раздразнителни хора. Ако спазвате диета, също бъдете нащрек – оранжевият цвят възбужда апетита.

Жълт

Смята се,че жълтият цвят е „цвят на интелекта“. Ето защо той се използва за умствена стимулация.
Жълтият цвят оказва положително въздействие върху целия храносмилателен тракт. Най-благотворно е неговото влияние при нарушения в работата на черния дроб. При правилно използване с негова помощ се лекуват заболявания на кожата и централната нервна система. В цветотерапията наричат жълтия цвят „санитар“. Той очиства организма от токсините, контролира теглото, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок, необходим за храносмилането.
Ако работите с голямо умствено натоварване, жълтият цвят ще ви бъде от голяма полза, тъй като помага за бързо усвояване на информацията, провокира любознателността, способства за ясна и точна мисъл. Помага на човек да се избави от депресията и мрачното усещане за света. При това в цветотерапията този цвят се счита за много радостен и весел. Под въздействието му човек може да се избави от неувереността в себе си, от срамежливостта и натрапчивите мисли.

Зелен

Зеленият е най-уравновесеният цвят, символ на хармонията. Той директно е насочен към природата, добре стимулира всички възстановителни процеси: зарастване на счупвания, растеж на нови тъкани и т.н. Това е по-универсален цвят в сравнение с червения или жълтия, поради което еднакво успешно „работи“ и в сърдечната, и в бъбречните области. Зеленият цвят има умерено противовъзпалително и противоалергично действие. Оказвайки тонизиращо влияние, той намалява главоболието и стабилизира налягането. Зеленият е добър цвят за бременните жени, тъй като помага да се създаде атмосфера на спокойствие. Ако сте подложени на клаустрофобия, имайте предвид, че зеленото зрително разширява пространството.
От психологическа гледна точка зеленото е цветът на емоционалните взаимоотношения. Ако напоследък страдате от непрекъснати неприятности, зеленият цвят ще отслаби емоционалната възбуда и ще възстанови стабилността. Възможно е дори да ви подскаже най-доброто решение. Неутралната природа на зеления цвят определя неговата способност да поддържа равновесието във физическото и психологическото състояние на човек: той не е нито горещ, нито студен, нито активен, нито пасивен. От всички цветове зеленият е и най-достъпният в натурален вид цвят за човека. Минимум 4-5 месеца в годината дърветата и тревите влияят благотворно на общото състояние на всеки от нас.

Син

Синият е един от най-лечебните цветове, тъй като влияе благотворно на повечето системи в човешкия организъм. Неговата основна функция е болкоуспокояваща. Синият цвят се използва активно при лечение на изгаряния, възпаления.
Хипотониците обаче трябва да знаят, че този цвят понижава кръвното налягане. Специалистите по цветотерапия особено препоръчват синия цвят на жените при нарушения на менструалния цикъл, а така също и по време на климакс.
Синият помага и при треска. Под въздействието на този цвят се облекчава протичането на различни заболявания на ендокринната система, а в малки дози синьото се използва при лечение на заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците. Той влияе положително на костната система и особено на гръбнака.
Едно от уникалните свойства на синия цвят е неговата способност да помага на човека в борбата с вредните навици – наркотици, алкохол, цигари.
За емоционалните разстройства, синият цвят е незаменим, ако човек трябва да се справи с безсъние, болезнени спомени, пренапрежение. Синьото дава усещане за комфорт и спокойствие. Специалистите предупреждават, че „предозирането“ с този цвят може да ви направи студени, потиснати и тъжни. От древността синият цвят е смятан за цвят на осъществените желания и мечти.

Препоръчително е да се да се действа само след консултация с грамотни специалисти.