Римски бани

Римски бани е разновидност на стандартните парни бани. Температурата е около 45 – 60°С и влажност на въздуха около 100% .

Помещението е аранжирано в гръцки или римски стил, като стените се облицоват с камък или мозайка. Могат да се поставят колони или стени мозайки с гръцки и римски мотиви.

римски бани

 

В известните римски Терми  /римски бани/  се изграждали няколко типа помещения:

 • Аподитериум (apodyterium)
  това било помещението, което се ползвало като съблекалня. Там посетителите се събличали, имало удобни пейки и нарове за отмора, лавици за облеклото и вещите на гражданите. Разбира се по-заможните римляни били придружавани от собствени роби, които им носели багажа и помагали при подготовката и след посещението на баните.
 • Калидариум (calidarium)
  Помещение с висок таван и плитки басейни с гореща вода, която се нагрявала чрез система наречена хипокауста (hypocaustum). Тази ефективна система за централно отопление била изобретена от известни римски архитекти за подгряване на пода и стените в баните за къпане. С помощта на пещ (praefurnium), разположена в подземието, водата и въздухът се загрявали и циркулирали по тръби, вградени в стените. Използвало се двойно покритие, което предпазвало пода от прекомерно нагорещяване. Горният слой се изграждал от тухли и глина, закрепени на характерните кирпични стойки, наречени pilae, подредени в шахматен ред. Тухлите в стените (tubuli) били кухи и в тях се вграждали глинените тръби за отопление на помещенията.
 • Палестра (palestra)
  помещение в римски бани за физическо натоварване чрез упражнения и различни игри, с които римляните започвали посещението на къпалнята. Най-често това били игри с топка, бягане, фехтовка или други бойни оръжия. Така римляните първо загрявали и раздвижвали кръообращението си, след което се насочвали към отделните процедури в центъра за релакс.
 • Тепидариум (tepidarium)
  Това било затоплено помещение в римски бани за къпане и измиване. Тук римляните сами или с помощта на робите си втривали в кожата си ароматни масла и после я изчетквали с приспособление наподобяващи телена четка (strigili). В това помещение също се извършвали процедури като обезкосмяване на накои части от тялото (депилация), масажи, лечебни процедури, след което посетителите се отправяли към басейните с топла минерална вода, където обичали да престояват продължително време. В басейните дори се провеждали делови срещи на търговска или политическа основа.
 • Фригидарий (frigidarium)
  Това е студено помещение с топли басейни – Римски бани, в които римляните отивали след парна баня или сауна. Тук посетителите докато се къпели, били развличани от специална програма представена от атрактивни артисти, танцьори, музиканти, поети, комедийни актьори и др. Във frigidarium-а имало създадени условия за чаша хубаво вино, нещо за похапване, други удоволствия.
 • Лакониум (laconium)
  Това било помещението за римски сауни. Желаещите палзвали приспособлението, което е най-известното помещение и в днешните СПА центрове.