Солариуми

Солариуми, това са устройства използващи имитиране на слънчевите лъчи, чрез лампи. Предимствата на солариумите пред естествените лъчи на слънцето са много. Най-голямото предимство е, че спектърът и мощността на лъчите е контролируем, поради което те не са вредни за кожата.
Най-важното, което трябва да се знае при избор на солариум е следното:

  • Хоризонталните солариуми – удобни са за ползване, тялото е в легнало положение, отпуска се и релаксира по-добре. Техен недостатък е, че възможностите за движение са ограничени, което може да доведе до неравномерен тен при солариуми от нисък клас. Освен това е необходимо да се почистват след всеки клиент.
  • вертикалните солариуми – избегнат е прекият контакт на тялото с повърхността и не е необходимо постоянно почистване. Освен това имаме възможност и постоянно да се движим, което позволява постигането на равномерен загар. Недостатък при тях е, че тялото е изправено и релаксиращия ефект не е добър.
Солариуми

Солариуми

Солариуми и основната им „сила“: Колкото повече лампи има солариума, толкова по-интензивен и равномерен ще е тенът. Колкото са по-дълги лампите на солариума, толкова са и по-мощни и съответно по-силно въздействащи на кожата.По спектър на светлината соларните лампи могат да излъчват същите лъчи, каквито дава и естественото слънце.

УВ-А лъчите съответстват на естествената слънчева светлина. Те не проникват твърде дълбоко и стимулират изработването на меланин в горния слой на кожата.

УВ-В лъчите проникват по-дълбоко и карат кожата да почернява по-бързо. При това обаче имат и по-силни странични ефекти. Количеството УВ-В лъчи зависи от характеристиките на лампата и се посочва в описанието й. Обикновено интензивността на УВ-В лъчите е от 0.7 % до 2.2 % от спектъра на лампата. Колкото повече В-лъчи има, толкова по-малко време ще ви трябва за получаването на тен, но рискът от изгаряне също нараства. В по-голямата част на Стара Европа не се използват лампи с УВ-В лъчение над 4 %. По-мощни лампи се използват в САЩ. В-лъчите стимулират изработката на витамин D.

УВ-С лъчите са най-вредните, затова преди да се „попечете“ непременно се уверете, че тези лъчи са изключени напълно от спектъра на лампите в избрания от вас солариум. Има лампи с ниско налягане – в тях живачните пари и инертният газ са под сравнително ниско налягане. Тези лампи приличат на обикновените луминисцентни, използвани за осветяване на вътрешни помещения. Разликата е в това, че колбата на соларните лампи пропуска добре УВ-лъчите, а домашните лампи напротив – възспират лъчението. УВ-лампите с ниско налягане изпускат меки УВ-лъчи със слаба мощност.