Тепидариуми

Тепидариумът е заемал централно място в древната римска култура.

Представлявалo е топло помещение, обикновено с малък басейн в центъра му. Отоплявало се е чрез хипокауст (система кух под) и зазидани в стените тръби, през които е преминавал горещ въздух, идващ от пещите на термите. Повърхностите на тепидариума са били облицовани с камък (често мрамор) или керамика – материали, които поемат и излъчват топлина. Използвал се е за къпане и измиване, подготовка на тялото преди лакониума или калдариума, за релакс, както и за различни социални и делови срещи.

В съвременните СПА центрове тепидариумът представлява помещение за релакс между разнообразието от терапии и процедури. Препоръчва се също и като въвеждаща процедура преди сауна или преди охлаждане. Мястото за почивка е едно от най-важните помещения в СПА центъра.

Помещението се подгрява през пода и стените. Температурата е умерена – около 36-40 °C, влажност на въздуха до 30%. Обзаведен е с анатомични пейки с отопление, шезлонги и лежанки, които се изработват от различни по размери модули и материали. За спокойната и релаксираща атмосфера, стаята за почивка може да бъде допълнена с тиха музика, леки аромати, свещи, фонтани, солни лампи и др. декоративни елементи.

Тепидариумът е лека и освежаваща процедура. Поради температурата, близка до тази на човешкото тяло, тепидариум могат да посещават и хора, за които са противопоказани високите температури на класическите термични процедури. Престоят няма ограничение и може да продължи с часове според индивидуалните нужди и потребности.

Ползването на тепидариума допринася за укрепване на дихателната, кръвоносната, сърдечно-съдовата и имунната системи, без при това да се натоварват сърцето и кръвообращението. Препоръчва се за лечение и профилактика на мускулна умора и нервно напрежение, при някои заболявания на ставите и кожата, както и за борба с наднорменото тегло и целулита. Помага за активирането на обмяната на веществата и пречистването на организма, което води до до изгаряне на излишните мазнини.

тепидариум