Турски бани – хаммам

Турски бани – хаммам, предлагани от СПА Билдинг са разновидност на стандартната парна баня.
Температурата в турски бани – хаммам е около 35 – 55°С и се поддържа чрез подгряване на пода, стените и седалките. Влажност на въздуха е висока 80 – 100%, коригира се чрез парогенератор. От смесването на всички тези традиции с парна баня, комбинирано с римската и византийската култура на къпане се е получила турската баня.Състои се от  множество парни помещения с доста висока температура и серия помещения с различни функции. След като влезете в турската баня-хамама, първото помещение, което виждате е камеканът. Камеканът е квадратен двор, който се състои от индивидуални преградени кабинки, които обграждат мраморен фонтан с орнаменти.

Турските бани – хаммам в наши дни са просторни помещения с приглушена мека светлина. Таванът е под формата на купол и с вградено осветление или със стъклен отвор. Подът на хамама е затоплен. Подгряват се и лежанките. Обикновено помещенията са облицовани с мрамор, керамика или стъклокерамика. Турската баня се състои се от помещение с гореща температура 50°С, помещение със средна топлина на въздуха около 40°С и няколко охлаждащи помещения. Напарването се извършва при температура от около 50°С, при висока влажност на въздуха 70-100%.

Турски бани – хаммам представляват помещение изпълнено с пара, образуваща се по естествен начин от течащата топла вода в специално изработени мраморни корита. За увеличаване на влагата и увеличаване на количеството от пара, в турската баня се монтира допълнително оборудване за още повече пара. Има пейки, на които може да се седне и масажни кушетки, покрити с предварително затоплени мраморни плотове, върху които може да се легне.

Започва обилно потоотделяне. Тогава тялото е подготвено за масаж. Масажът се извършва от професионално обучени масажисти – т.нар. теляци, на просторни затоплящи масажни лежанки по два начина: в началото ръчно, а после масаж с ръкавица от конски косъм – т.нар. кесе. След този силов ориенталски пилинг следва нежен сапунен масаж. Следва релаксиращ масаж на цялото тяло, а накрая си почивате в по-хладно помещение, отдадени на пълен релакс.

Турски бани - хамам