Шоков басейн

Шоков басейн е охлаждаща процедура след затоплянето на организма в сауната или парната кабина.

Обикновено се разполага в близост до топлите помещения – сауни парни бани и други.

Температурата на водата е около 5 -7°С градуса.

Рязка промяна на температурата от топло към студено води до повишаване на циркулацията на кръвта и нивото на кислорода в нея.

шоков басейн

 

Тъй като това е най-тежката охлаждаща процедура, към нея трябва да се подхожда много внимателно и наблюдавайки собственото тяло.

Влизането в шоков басейн може да е бързо, без да е рязко, като главата не се потапя във водата; в никакъв случай гмуркане с главата напред! Резкият температурен шок може да предизвика аритмия, едновременно със скок на артериалното налягане до критични стойности и спазъм на коронарните артерии.

Оптималната продължителност на процедурата в шоков басейн е за здрави и закалени възрастни е 1÷3 минути, според температурата на водата и степента на тренираност на човека и състоянието му в момента. По-дългият престой в студената вода може да доведе до преохлаждане, затова задължително трябва да е съпроводен с активно движение. За физически слаби лица (в това число хора с наднормено или поднормено тегло) са достатъчни около 30 секунди. Както и при други контрастни процедури, привикването към студения басейн се постига постепенно, с поетапно увеличаване на времетраенето.

Температуро-контрастните процедури са много полезни с това, че помагат на организма да се освободи от токсините, да се закали и подсили имунитета, като повишава устойчивостта на човек към различните вируси и простудни заболявания.

Ефекта на тези забележителни процедури се състои в редуващото се разширяване и свиване на съдовете, както на кожата, така и на вътрешните органи, което е пряк резултат от въздействието на топлата и студената вода (температура). Благодарение на това, организмът ще свикне бързо да се адаптира към силната топлина и студ и в околната среда, а това означава, че няма да се стресира от резките промени в климата и различните метеорологични условия. Заедно с това се повишава имунитета, укрепват дихателната и сърдечно-съдовата системи. Стимулира също и обменните процеси в организма, в резултат на което пък се изгарят излишните мазнини.