Контрастен душ

Контрастен душ е охлаждаща процедура след затоплянето на организма в сауната или парната кабина. Рязка промяна на температурата от топло към студено води до повишаване на циркулацията на кръвта и нивото на кислорода в нея.
Водата е с температура около 10 – 15°С.
Оборудването им включва мощни хидромасажни стенни и тавани дюзи, регулатори на потока и температурата, осветление и др. Има възможност и за електронно управление за задаване на редуващи се контрастни процедури.

Може да се състои само от душ-глава или да се комбинира със странични дюзи. Управлението може да е както ръчно, така и автоматизирано. В лечебните заведения се провеждат и контрастни процедури със специализирани душове с управляема хоризонтална струя под високо налягане.

Контрастният душ съчетава термичния шок с масажното действие на водните струи. В същото време, загряването и охлаждането не са толкова интензивни, както е при контрастните вани, нито толкова резки, както при обливанията .

Контрастен душ

 

Друга разновидност на контрастен душ е душ с ведро. Това е процедура при която върху тялото се излива студена вода от ведро, разположено на тавана на помещението.

При това обливане се изсипва наведнъж голямо количество хладка / студена вода, с което се постига моментално охлаждане. Тук трябва да се има предвид, че въздействието върху тялото е по-цялостно и силно, отколкото при обикновения душ.

контрастен душ
Тези процедури са  полезни с това, че помагат на организма да се освободи от токсините, да се закали и подсили имунитета, като повишава устойчивостта на човек към различните вируси и простудни заболявания.
Освен това обливането с топла и студена вода или прехода от топлина към лед оказва благоприятен ефект и върху състоянието на нервната система, подобрява качеството на съня, повишава физическия тонус, помага да се поддържа в нормални граници кръвното налягане, благоприятства също и за правилното протичане на обмена на веществата в тялото, чустваш се релаксиран, освежен, обновен и готов за нови действия.